Bir Web Sitesi Oluşturmak

Web siteniz, sizin online mağazanız ve dünyaya açılan pencerenizdir. İşletmeniz için etkili bir web sitesi oluşturmak adına dikkat etmeniz gereken gereken bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Bir Web Sitesi Oluşturmak

Web siteniz, sizin online mağazanız ve dünyaya açılan pencerenizdir. Müşterilerinize, potansiyel müşterilerinize ve web sitenizi ziyarete gelen herkese ne konuda hizmet verdiğinizi ve bunu nasıl yaptığınızı anlatırsınız. E-ticaret yapıp yapmamanızdan bağımsız olarak mutlaka online bir varlığa ihtiyacınız olacaktır. İşletmeniz için etkili bir web sitesi oluşturmak adına dikkat etmeniz gereken gereken bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Alan Adı Seçimi

Web siteniz için seçmiş olduğunuz alan adını alarak kendi adresinizi oluşturun.  Alan adı, aynı zamanda domain veya URL olarak da isimlendirilebilir. Alan adlarının söylenmesi, hecelenmesi ve akılda kalması kolay olmalıdır. Alan adı ne kadar kısa olursa o kadar iyidir. Bunun yanı sıra yazımı zor olan sayılar, kısa çizgiler ve diğer özel karakterle kullanılmamalıdır.

Satın almak istediğiniz alan adı başkaları tarafından alınmışsa endişe etmeyin. Benzer işletmeler ile herhangi bir karışıklık olmasını engellemek için yeterince farklı başka bir alan adı seçebilirsiniz. Bu tür işletmelerin resmi olarak tescil ettirdiği markalar ile ilişkili isimlerden kaçınmanız iyi olacaktır. Böylece daha sonra karşılaşabileceğiniz hukuki sorunlardan uzak kalmış olursunuz.

Alan adı seçiminizde uzun dönemli düşünmeniz faydalı olur. Çünkü alan adınız, işletmenizi ve markanızı tanımlayan en önemli unsurlardan biri olacaktır.

Seçtiğiniz ismin farklı sosyal medya kanallarında da kullanılabilir olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Müşterilerinizin sizi sosyal medya kanallarında alan adınızla aynı veya çok benzer isimler ile bulabilmesi müşterilerinize kolaylık sağlayacaktır. Bu tür benzerlikler marka bilinirliğinizi destekler.

Son olarak, alan adı uzantılarınızı göz önünde bulundurmalısınız. En yaygın uzantılar ‘.com’, ‘.net’ ve ‘.org’ dur. Eğer işletmeniz açısından coğrafi konumun bir önemi varsa yahut almayı düşündüğünüz diğer uzantılar müsait değilse “.com.tr”  gibi uzantıları tercih edebilirsiniz.

Hosting

Hosting web sitenizi internete bağlar, bir sunucuya sitenizi yerleştirir ve e-posta gibi hizmetler sunar.

Bu seçimde önem vermeniz gereken şeyler sunucunuzun çökmeyeceğine dair güvenilirlik ve web sitenizi hızlı ve kolayca değiştirilebilmesi için esnekliktir.

Çoğu hosting sağlayıcısı, web sitenizin büyüklüğüne ve almayı beklediğiniz trafiğe göre farklı paketler sunar. Eğer ücretsiz bir hosting servisi kullanmayı düşünüyorsanız bu tür çözümlerin sitenize genellikle banner veya açılan pop-up şeklinde reklam koyacağını göz önünde bulundurmalısınız.

Bazı hosting sağlayıcılar size alan adı ve host hizmetinizi birlikte sağlayacak şekilde tekliflerde bulunabilirler. Bu seçeneği tercih ederseniz hosting firmanızı değiştirmek istediğinizde bir takım problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Web Sitenizi Hazırlamak

Bir işletme web sitesi genellikle şu sayfaları içerir: ana sayfa, ürünler/servisler, online sipariş/ hakkımızda ve iletişim bilgileri

Web sitenizi ziyarete gelen kişilerin ne iş yaptığınızı anında anlamasını istersiniz. Bunun yanı sıra web sitenizde aradıklarını kolaylıkla bulmaları, fiyat bilgilerine kolay ulaşabilmeleri, nasıl alışveriş yapabileceklerini anlamaları ve akıllarına takılan soruları kolaylıkla sorabilmeleri önemli olacaktır. Ayrıca sitenizde bir arama sekmesi ile “hemen al”, “randevu oluştur” veya “bize ulaşın” gibi direk aksiyona davet eden butonlar bulunduğundan emin olunuz.

Web sitenizi, mobil uyumlu bir şekilde oluşturmanız günümüzde bir zorunluluktur. Yapılan araştırmalar, 2017’den itibaren masaüstü bilgisayarların ve laptopların yerini akıllı telefonlara bıraktığını göstermektedir.

Bunların dışında kendinizi müşterilerinizin yerine koyun ve web sitenizde başka neleri görmek isteyebileceklerini düşünün. Web sitenizdeki içerikleri oluştururken metinlerin etkileyici olmasının yanı sıra içeriklerinizin arama motorlarına uygun olmasına da dikkat edin.

Web sitenizin blog bölümü var mı? Kendi alanınızda müşterilerinizin bilmediği, özgün ve önemli bilgi veya iç görülere sahip olabilirsiniz. Bu bilgilerinizi paylaşarak daha fazla bilgi arayan kullanıcıları sitenize çekebilirsiniz. Bu durum hem sizi alanınızda bir uzman pozisyonuna getirecek hem de markanızı güçlendirecektir.

Arama motoru(SEO) adlı makalemiz ilginizi çekebilir.